Whatsapp Whatsapp
Telefon Hemen Ara!
Tüp Mide ve Oruç

Tüp Mide Ameliyatı Sonrası Oruç Tutulur mu ?

Ramazan geldi, oruç dönemi başladı. Peki tüp mide ameliyatı sonrası oruç tutulabilir mi? Tüp mide ameliyatı sonrasında hastanın minik midesini yormadan az ve sık besin tüketilerek maksimum fayda sağlanmak amaçlanır. Eksik tüketilen veya tüketilemeyen besinler nedeniyle beslenmenin kalitesinin düşük olması, değişen metabolizma (sindirim-emilim) ve önerilen beslenme programlarına uymama gibi nedenlerle besin öğesi yetersizliği ortaya çıkmaktadır.

Tüp mide ameliyatı sonrasında sıvı alımı uzayan ve sıcak yaz günlerinde olabildiğince artış göstermelidir. Vücudumuzdaki sıvı dengesini normal düzeylerde tutmak için günde en az 6 bardak su içimi önemlidir. Suyun eksik veya yetersiz tüketilmesi durumunda baş ağrısı, halsizlik ve uyku problemleri oluşacaktır. Ameliyat sonrası minik mide ile lıkır lıkır su içimi olamayacağından gün boyu yudum yudum su tüketilmesinde fayda vardır.

Yukarıda belirttiğimiz şartları yerine getirebilmek adına sağlık sorunu olan/olmayan; obezite ve metabolik cerrahi ameliyatlarından herhangi birini geçirmiş hastaların iftar, sahur ve ara öğünlerde gerekli enerji, protein, vitamin ve mineralleri dengeli şekilde alabilmeleri için ilk 1 sene dolmadan oruç tutmalarını önermiyoruz. Ameliyat sonrasında 1. Senesini doldurmuş hastalarımızın yandaş sağlık problemleri yoksa, diyetisyen eşliğinde sağlıklı bir ramazan menüsü planlanarak oruç tutmasında engel görmüyoruz.

İftardan sonra beslenmeye su ile başlanmalı, katı sıvı kuralları çiğnenmeden sudan yarım saat sonra et, tavuk, balık, hindi, peynir gibi yüksek proteinli besinleri tüketmenizi istiyoruz. Yarım saatlik aradan sonra dilerseniz yemeğe çorba ile devam edebilirsiniz. Günlük hayatınızda nasıl azar azar, sık sık beslenmek gerekiyorsa ramazanda da bu alışkanlığı sürdürmelisiniz. Gün boyunca alamadığınız besin öğesi ihtiyaçlarınızı karşılamak zorundayız.

Bunun için öğün sayısı artırılmalı ve mutlaka sahura kalkmalısınız. Sahurda bol su içilmeli, aşırı yağ ve tuzlu besinler tüketmemelisiniz. Sahurda sadece su içerek niyetlenmek veya gece yiyip yatmanın son derece zararlı olduğu unutulmayın. Bu nedenle sahurda protein içeren süt içilmeli, yoğurt, peynir gibi gıdalar yenmeli, kan şekerinin düşmesini önlediği için yanına mutlaka ekmek eklenerek bir öğün yapılmalıdır. Yemek olarak da çorba, az yağlı yapılmış sebze, zeytinyağlı yemekler veya hafif kahvaltılardan birini seçmek en doğrusu olacaktır.

İyi bir ramazan ayı geçirmeniz dileklerimle…

Prof. Dr. Hasan ALTUN

Tedavi Özeti
Operasyon Süresi
Anestezi
Hastanede Yatış
İyileşme Süresi
İşe Dönme Süresi

Bize Ulaşın

Prof. Dr. Hasan Altun Sorularınızı Yanıtlıyor.

Diğer Yazılar