Whatsapp Whatsapp
Telefon Hemen Ara!

Safra Kesesi Ameliyatı

Safra Kesesi Ameliyatı

Kapalı Safra Kesesi Ameliyatı (Laparoskopik Kolesistektomi)

Safra Kesesi Nedir?

Karaciğerin alt kısmında bulunan küçük keseye verilen isimdir. Bu keseciklerin görevi, karaciğerde üretilmiş olan safraları depolayarak ve konsantre ederek yemek yenilince safrayı on iki parmak bağırsağına yönlendirmektir. Safra kesesinin bazı durumlarda ameliyatla alınması gerekebilir. En sık nedenler safra kesesi taşı ve safra kesesi polipleridir.

Safra Kesesi, Taşı Nedir?

Sık rastlanan hastalıklardan biridir. Safra, karaciğer tarafından yapılıp on ki parmak bağırsağına gitmeden önce safra kesesinde depolanır ve yoğunlaşır. Gerektiğinde safra kesesi kasılıp, yemeğin sindirimi için on iki parmak bağırsağına doğru safranın akmasını sağlar. Safra kesesinde biriken safranın yapısını oluşturan maddelerden bazılarının miktarının artması veya azalması safra çamuru oluşturup, safra kesesinde taş oluşumuna neden olabilir. Kilolu kişilerde, hızlı kilo verenlerde, kadınlarda, kolesterol ve ilaç kullanımı olan kişilerde görülme olasılığı daha fazladır. İlaçla tedavisi pek mümkün olmayan hatta ciddi komplikasyonlara yol açabilecek taşların tek tedavi yöntemi cerrahidir.

Safra Kesesi Polibi Nedir?

Safra kesesinin iç yüzeyinde oluşan yumuşak doku kitleleridir. Safra kesesi duvarından kesesin içine doğru uzanım gösterirler. 10 mm üzerindeki safra kesesi poliplerinde veya çok sayıda polip görüldüğünde tümör olma riski arttığı için safra kesesinin alınması tercih edilir.

Safra Kesesine Tanı Nasıl Konur?

Safra kesesine taş şüphesi olduğunda en etkili ve ucuz teşhis yöntemi karın ultrasonografisidir.

Safra Kesesi Ameliyatı Hangi Teknik İle Yapılır?

Safra kesesi ameliyatı çoğunlukla laparoskopik olarak gerçekleştirilir. Bu ameliyatta sadece taş ya da polip değil safra kesesinin tamamı alınır. Hastanın önceden geçirilmiş iltihabı, ameliyatı veya anatomik olarak engel teşkil edecek bir durum olursa nadiren de olsa açık yapılması gerekebilir.

Safra Kesesi Ameliyatı Nasıl Yapılır?

Ameliyat karın içine açılı bir optik yardımıyla girilerek, kamera trokarı ile birlikte toplam 4 tane ufak delikten gerçekleştirilir. Kapalı gerçekleştiği için taburculuk sonrası dönemde hasta daha az ağrılı geçirip, günlük hayatına daha çabuk dönebilmektedir.

Safra Kesesi Ameliyatı Olan Kişiler Hastanede Kaç Gün Kalır?

Hastaneden hazırlık süreciyle beraber herhangi bir problem ile karşılaşılmaz ise hastanın sağlık durumuna göre 1 – 2 gün içinde çıkartılır.

Safra kesesi ameliyatı fiyatları için formu doldurup bizlere ulaşabilirsiniz. Sağlıkla kalınız.

Tedavi Özeti
Operasyon Süresi 30 Dk
Anestezi Genel
Hastanede Yatış 1 Gece
İyileşme Süresi 3 Gün
İşe Dönme Süresi 3 Gün

Bize Ulaşın

Prof. Dr. Hasan Altun Sorularınızı Yanıtlıyor.

Diğer Yazılar