Whatsapp Whatsapp
Telefon Hemen Ara!

Tüp Mide Ameliyatı Öncesi Yapılması Gerekenler

Bilgi Al
Tüp Mide Ameliyatı Öncesi Yapılması Gerekenler

 

Ameliyat olmayı düşünen hastalar tüp mide ameliyatı öncesi yapılması gerekenler ile ilgili doğru bilgiye ulaşma noktasında sıkıntı çekmekte, “Mide ameliyatı öncesi hazırlık nasıl olmalıdır?” gibi soruların doğru yanıtını bulmakta zorlanmaktadırlar. 

Bilimsel çalışmalara göre halen en etkili obezite tedavisi obezite cerrahi ameliyat yöntemleridir.

Bu doğrultuda Inter Bariatrics Klinik olarak hazırladığımız yazıda ”Tüp mide ameliyatına hazırlanırken neler yapılıyor?”, ”Tüp mide ameliyatı süreci nasıl ilerliyor?” gibi soruların yanıtlarını vereceğiz.

Mide Ameliyatı Öncesi Hazırlık Nasıl Olmalıdır?

Mide ameliyatına hazırlık sürecinde farklı ekipler farklı uygulamalara sahip olsalar da uluslararası ve ulusal obezite cerrahi derneklerinin bu konuda belirlenmiş belirli standartları vardır. Ameliyat öncesi hastalara yapılan detaylı tetkik ve muayeneler belirlenen kriterlere uygun olmalıdır. 

Tüp Mide Ameliyatına Giderken Nelere Dikkat Edilmeli? 

 

Tüp Mide Ameliyatı Öncesi Sigara Kullanımı

Tüp mide ameliyatı planlanan bir hastada sigara kullanımı mutlaka sorgulanmalı, ameliyat sonrası doku iyileşmesini olumsuz etkileyeceği için komplikasyon riskinin daha fazla olacağı, genel anestezi sonrası hastanın boğazında ağrı, sekresyon ve öksürüğünün normalden daha fazla olacağı hastaya anlatılmalıdır. Hasta mümkünse tüp mide ameliyatı öncesi sigara kullanımını bırakmalı ya da günde 2-3 adet sigaraya kadar düşürmeli, mide ameliyatı sonrasında ise mümkünse 1 ay süreyle sigara tüketilmemelidir. 

Tüp mide ameliyatı öncesi sigara kullanımının bırakılması ameliyat sonrası sürecin çok daha konforlu geçmesini sağlayacaktır.

Tüp Mide Ameliyatı Öncesi Beslenme Nasıl Olmalıdır?

Tüp mide ameliyatı öncesi Inter Bariatrics Kliniğimize, hastaların ciddi bir kısmının “Mide ameliyatı öncesinde sıvı diyeti yapacak mıyım?” veya “Tüp mide ameliyatı öncesi diyet yapmalı mıyım?” gibi sorular ile başvurduğunu görmekteyiz. Bu konuda farklı görüşler olsa da tüp mide ameliyatı öncesi diyet yapılıp yapılmayacağının kararı daima ekibe ve doktora aittir.

Mide ameliyatı öncesi vücut analizi yapılarak hastanın vücut kitle indeksi ve yağ oranı belirlenmeli, gerek görülmesi halinde tüp mide ameliyatı öncesi beslenme şekli değiştirilmelidir. 

Aşağıda sıralanan koşullar ameliyatın getireceği riskleri arttırdığı için ameliyattan birkaç hafta öncesinden itibaren hastanın diyet yapması istenebilir. 

  • Ciddi yandaş hastalık
  • Yüksek VKİ
  • İleri seviye karaciğer yağlanması,
  • Yüksek yaş gibi kriterler

Tüp Mide Ameliyatı Öncesi Diyet Nasıl Olmalıdır?

Tüp mide ameliyat öncesi diyet; protein ağırlıklı, karbonhidrat ve yağ açısından fakir olmalı ve taze sebzeler ile desteklenmelidir. Hastanın psikolojik durumu da düşünülerek aşırı zorlayıcı bir diyet uygulanmamalıdır. Diyet her hastaya standart bir liste olarak verilmemeli, hastaların beslenme alışkanlıkları ve vücut analizleri göz önüne alınarak kişiye özel planlanmalıdır. 

Tüp mide ameliyatına hazırlanan hastanın özel bir diyet uygulamasa bile ameliyattan birkaç gün önce alkol alımını bırakması, bir gün öncesinden sebze, çorba, salata gibi hafif gıdalar tüketmesi, hamur işleri, kızartmalar, kebaplar ve kırmızı etlerden uzak durması önerilmektedir. Hastanın tüp mide ameliyatı öncesi beslenmesinin hafif olması, ameliyatın daha rahat geçmesini, hastanın ameliyat sonrası karın ağrısı, şişkinlik, gaz, gibi şikayetlerinin daha az olmasını sağlayacaktır.

 

 

Tüp Mide Ameliyatı Öncesi Yapılan Testler ve Muayeneler

Hastaların tüp mide ameliyatı öncesi tüm tetkikleri detaylı olarak yapılmalı, vitamin, mineral değerlerine bakılmalıdır. Ameliyat öncesi yapılması gereken testler sadece kan tetkiklerinden ibaret değildir. Risk durumunu daha iyi tespit edebilmek için bazı kardiyolojik tetkikler, grafi çekimleri, solunum fonksiyon testleri ve gerekli görüldüğü takdirde daha başka birçok test hastaya uygulanabilir. 

Tahlilleri bozuk olan hastaların ameliyat sonrası toparlanmaları da daha zor olacaktır. Bu nedenle tüp mide ameliyatı öncesi yapılan testler ve ilgili branşlarda muayeneler detaylı olarak yapılmalı ve sonuçlar hekimlerce değerlendirilmelidir. Tüp mide ameliyat sonrası kontrollerde de hastaların vitamin ve mineral değerleri yakından takip edilmelidir.

Tüp Mide Ameliyatı Öncesi Endoskopi Yapılmalı mı?

Tüp mide ameliyatı öncesi endoskopi yapılması konusunda ulusal ve uluslararası obezite cerrahi dernekleri tarafından farklı görüşler dile getirilmektedir ancak mide ameliyatı öncesi endoskopi yapılmasını zorunlu kılan bilimsel bir görüş veya kuruluş bulunmamaktadır. 

Her hastaya ciddi bir mide şikâyeti olmaksızın, tüp mide ameliyatı öncesi endoskopi yapılmasının getireceği risklerin ameliyatın getireceği risklerden çok daha fazla olduğunu savunan bilimsel klinik çalışmalar oldukça fazladır. Yapılan bilimsel çalışmalarda endoskopi yapılan hastaların sadece %1 lik kısmında ameliyat planında değişiklik yapılmasına gerek duyulduğu, %99 luk kısmında ise ameliyat planında değişiklik gerekmediği, endoskopinin büyük oranda gereksiz yapıldığı tespit edilmiştir. Hastanın tüp mide ameliyatı öncesi mide sorunları iyi değerlendirilmeli, endoskopi gerek görüldüğünde uzman ellerde yapılmalıdır. Hastanın ciddi bir mide problemi yok ise ameliyat öncesi endoskopi yapılmasına gerek yoktur. 

Tüp Mide Ameliyatı Öncesi Psikolojik Değerlendirme

Tüp mide ameliyatı öncesinde hastanın psikolojik durumunun psikiyatrist tarafından değerlendirilmesi, Sağlık Bakanlığı tarafından obezite cerrahisi yapılacak tüm merkezlere zorunlu tutulmuştur. Hastanın duygusal durumu, madde kullanımı, bağımlılığı, varsa psikiyatrik hastalıklarının tespiti ameliyat öncesi mutlaka yapılmalı, böyle durumlarda psikiyatristin değerlendirilmesi dikkate alınarak ameliyat planlanmalı, gerekirse hasta ameliyat sonrası psikolojik olarak desteklenmelidir. 

 

 

Tüp Mide Ameliyatına Giderken Yanıma Neler Almalıyım?

Tüp mide ameliyatına giderken yanınıza alacaklarınız sizin ameliyat olacağınız hastaneye göre değişir. Üst segment özel hastanede ameliyat olacaksanız, şahsi kıyafet ve eşyalarınız dışında kesinlikle bir şey almanız gerekmez. Üst segment hastaneler hastalarına yatışları sırasında hijyenik paketli havlu kağıttan, yedekli olarak tuvalet kağıdına, bardaktan, tek kullanımlık havlu terliklerine ve banyo havlularına kadar herşeyi lüks otel titizliği ve kalitesinde temin ederler. Sizin mide ameliyatına giderken yanınıza ameliyat sonrası rahat giyebilmek için önden açılabilir, iki parçalı eşofman ya da pijama, sabahlık, yedekli iç çamaşırı, ıslak mendil, mevsime göre çorap, şal, saç tokası veya saç bandı, diş fırçası ve macunu, tarak, rahat ve ıslak zeminde giyilebilir özellikte terlik gibi kişisel giyim eşyalarınızı almanız yeterli olacaktır. Bardak, kaşık, çatal da yine hastaneden size verilecektir, ancak kendi tercihiniz ve konforunuz için yanınıza ayrıca alabilirsiniz. 

Bize Ulaşın

Prof. Dr. Hasan Altun Sorularınızı Yanıtlıyor.