İçindekiler
Metabolik Cerrahi Ameliyatı Nedir? Kimler Olabilir?
1970 lerde Amerikada mide bypass ameliyatı ilk yapılmaya başlandıktan bir süre sonra takip edilen hastalarda sadece kilo kaybı ve total yağ oranında azalma olmadığı, hastaların obeziteye bağlı metabolik hastalıklarında (şeker hastalığı, yüksek kolesterol, hipertansiyon vb) da düzelme olduğu görülmüş ve sonraları Obezite Cerrahi yerine bu ameliyatlar Amerika ve tüm dünyada Obezite ve Metabolik Cerrahi olarak adlandırılmaya ve gruplandırılmaya başlanmıştır.
Ülkemizde metabolik cerrahi ameliyatı olarak sadece İleal İnterpozisyon ameliyatı gösterilse de aslında tüm dünyada oldukça farklıdır. Bu ameliyat tüm metabolik cerrahi ameliyatlarının çok çok az kısmını kapsamaktadır. Tüp mide ve diğer obezite cerrahi ameliyatlarının tamamı metabolik cerrahi ameliyatları olarak da yapılmaktadır.
Tüp mide, mide bypass, mini gastrik bypass, duedonal switch, bipartition gibi ameliyatların tamamı metabolik hastalıkları birbirine oldukça yakın oranlarda tedavi etme oranlarıyla farklı hasta gruplarında bilimsel çalışmalara konu olmuşlardır.
Amerika’da şeker hastalarına yapılan tüp mide ve mide bypass ameliyatı sonrasında, 5 yıl boyunca Hba1c (3 aylık kan şekeri ortalaması) ve bazı laboratuvar değerleri takip edilerek yapılan çalışmalarda hasta gruplarının takip değerlerinde tıbben çok çok az farklılık olduğu değişik bilimsel yazılarla gösterilmiştir. Bu nedenle metabolik cerrahi ameliyatı planlanırken hastanın hayat kalitesi ve ameliyat komplikasyon oranı da göz önünde bulundurulmalıdır.
Metabolik Cerrahi Ameliyatı İle Şeker Hastalığı Ve Yandaş Hastalıklarında Tedavi Oranı Nedir?
Şeker hastaları metabolik cerrahi sonrası kullandıkları ilaçlarından yaklaşık %85-90 oranında ya tamamen kurtulur ya da ilaca olan ihtiyaç oldukça azalır. Tansiyon yüksekliği daha ameliyat sonrası ilk günlerde normale düzeye dönmeye başlar.
Metabolik Cerrahi Ameliyatı Kimlere Önerilebilir?
Metabolik Cerrahi metabolik hastalıkları olup VKİ 30 kg/ cm2’nin üzerinde bireylere önerilir, sanılanın aksine VKİ 30 cm2’nin altında ve metabolik hastalığı olan bireylere metabolik cerrahi ameliyatları Uluslararası Obezite ve Metabolik Cerrahi Dernekleri tarafından önerilmemektedir. VKİ nizi https://www.obezitecerrahi.com/vucut-kitle-indeksi-hesaplama/ dan hesaplayabilirsiniz.
Metabolik Cerrahi ameliyatı olmaya karar verdiğinizde obezite ve metabolik cerrahi ekibi tarafından detaylı tetkikleriniz istenir, tetkik sonuçlarınıza göre ameliyat türünüze karar verilir. Bu tetkiklerin sonuçlarına göre ameliyatlarla düzelme oranınız incelenir. 10 yıl ve üzeri insülin kullanımı olan tip2 diyabetli hastalarda metabolik cerrahi ameliyatlarından fayda oranı gittikçe düşmektedir.
Aşağıda grafik 1 de Amerika’da yıllık yapılan ameliyat oranlarını gösteren grafik görülmektedir. Gittikçe artan mavi sütun tüp mide ameliyatını göstermektedir. Turuncu band ise mide bypass ameliyatını göstermektedir. Grafik2 de tip2 diyabetli hastalara yapılan mide bypass ve tüp mide ameliyatı sonrası 5 yıllık takip sonuçlarında kanda Hba1c değerlerinin birbirine neredeyse eş sayılabilecek oranda yakın olduğunu gösteren bilimsel çalışmanın grafiğini inceleyebilirsiniz.
Prof. Dr. Hasan ALTUN ile Inter Bariatrics Kliniğimizde metabolik cerrahi ameliyatı ön değerlendirme için bizimle iletişime geçebilirsiniz.