Whatsapp Whatsapp
Telefon Hemen Ara!

Tüp Mide Ameliyatı ve Oruç

Bilgi Al
Tüp Mide Ameliyatı ve Oruç

Obez hastalarının kilo vermelerine yardımcı olmak amaçlı gıda alımlarının veya besin emilimlerinin ya da her ikisinin birden azaltılması amacıyla sindirim sistemlerine cerrahi müdahalede bulunulmasına “obezite cerrahisi” ya da “bariatrik cerrahi” denilmektedir. Yaklaşan ramazan dönemiyle birlikte bariatrik cerrahi sonrası oruç sıkça aldığımız sorular arasındadır.

Obezite Cerrahi Sonrası Ne zaman Oruç Tutabilirim?

İlk 1 yıllık süreçte besin alımı kısıtlı ve su tüketimi zor olduğundan besinlerin güne yayılarak tüketilmesi konusu elzemdir. Bu nedenle ilk 1. yıla kadar olan hastalarımızın oruç tutmasını önermemekteyiz.

Obezite Cerrahi Sonrası İlk Yıl Oruç Tutabilir Miyim?

Öncellikle sıvı ve elektrolit dengesi bozulur. Obezite cerrahisindeki ana hedef kullanılan tekniğe göre midenin hacmini küçültmek ve/veya emilimi azaltmaktır. Ameliyattan sonra az ama sık aralıklarla beslenilmelidir. Ayrıca bol sıvı tüketilmelidir.

Bu yıl oruç süresi yaklaşık 17 saat süre ile en uzun açlık süresine sahiptir. Sıcak havanın etkisi vücutta terlemeye bağlı sıvı kayıpları da artacaktır. Bu durum özellikle vücuttaki sıvı ve elektrolit dengesinin bozulmasına yol açar. Beraberinde ise kişilerde böbrek hastalıkları, mide ve bağırsak rahatsızlıkları, tansiyon düşüklüğü, halsizlik ve baş ağrısı gibi sağlık sorunlarına yol açabilir.

Obezite Cerrahi Sonrası İlk Yılın Ardından Oruç Tutabilir Miyim?

Uzun süreli azminiz ve sabrınız için teşekkür ederiz. Obezite cerrahi ameliyatınız üzerinden 1 yıl geçti. Fakat hala sıvı alımlarımız ve beslenme düzeniniz oluşmamışsa 1. yılı doldurmuş olsanız dahi oruç tutmanızı önermemekteyiz.

Yeterli Sıvı Tüketimi Şarttır!

Yeterli sıvı tüketim miktarı 1. yılı doldurmuş hastalarımız için kg başına yaklaşık 25-30 ml dir.

Yani 50 kg olan bir bireyin 1500 ml sıvı tüketmesi gerekmektedir.

İlk Yılı Doldurmuş, Besin Alımı ve Sıvı Tüketimi İdeal Olan Bireyler

Özellikle ameliyat sonrası ilk 1 yılda mide hacmi oldukça küçük olduğundan, emilim de teknik olarak azaldığından yeterli besin alımı sağlanamaz.

Bu dönemde sıvı alımı oldukça önemlidir, metabolik hızı yavaşlatmamak ve tabi sıvı-elektrolit düzeyini yeterli seviyede tutmak için gün içerisinde yeterli sıvı alınmalıdır.

Dikkat! Yetersiz sıvı alımı; halsizlik, baş dönmesi, tansiyon düşüklüğü ve baş ağrısı gibi birtakım semptomlara yol açabilir.

Peki Nasıl Beslenmeliyiz? 

Aman Dikkat! En sık yapılan hata uzun süreli açlıkların ardından aniden aşırı yemek yemek!

Bunu yaptığınızda mide bulantısı ve kusmayla karşılaşılmak kaçınılmaz olacaktır. Özellikle de karbonhidratlı ve şekerli besinleri çok hızlı yediğimizde ‘‘dumping’’ sendromu yaşayabiliriz.

Dumping sendromu yaşamamak için öncelikle sakin olmalı ve iftarla sahur arasında sık sık katı-sıvı kuralına da uyarak bir şeyler tüketmeye ve sıvı almaya, hatta besin alımında azalmaya karşı ek bir besin takviyesi (multivitamin) de almaya özen gösterilmelidir.

 

Oruç Döneminde Ek Destekler Şart!

Yeterli protein alımı kas gücünü korumada ve tokluk sinyallerini sağlamada oldukça etkili. Bu yüzdenı; iftarda proteinden (et, tavuk, balık, hindi, süt ve süt ürünleri) zengin besinler tüketilmeli, sahura mutlaka kalkmalı ve sahurda da aynı şekilde yumurta, peynir, yoğurt, süt, kefir gibi hafif kaynaklardan protein alınmalıdır.

Yeterli beslenemiyorsak ramazan döneminde doktorumuzun önerisi ile  ilave  multivitamin de alabiliriz.

 

Örnek Menü

İftar

  • 1 su bardağı su ve 1 kepçe çorba
  • Ardından min. 30 dk ara!
  • 2 ızgara köfte(60gr) veya 2 tavuk but veya 60-90 gr Izgara balık veya 4 yk baklagil yemeği
  • 2 yk yoğurt+ küçük bir kâse salata veya sebze sote veya fırınlanmış sebze
  • 1 dilim pide veya 1-2 yk bulgur pilavı veya kepekli makarna
  • 2-3 saat sonra, her gün olmamak koşuluyla sütlü bir tatlı veya 1 porsiyon meyve tüketilebilir. 

İftarla sahur arasında bol su tüketmenizi öneriyoruz.

Sahur

  • 1 su bardağı su!
  • Ardından min. 30 dk ara!
  • 1 haşlanmış yumurta veya 2 yumurta beyazından mantarlı omlet veya menemen
  • 1 dilim beyaz peynir(30gr)
  • Biraz yeşillik (Roka, tere, maydanoz vb.)
  • 1 dilim pide veya tam buğday ekmeği (25gr)   

        Veya;

    Yoğurt+1 porsiyon meyve+ yulaf+ çok az tarçın

         Veya;

    Tost ile beraber domates-salatalık söğüş

 

 

Bize Ulaşın

Prof. Dr. Hasan Altun Sorularınızı Yanıtlıyor.