Whatsapp Whatsapp
Telefon Hemen Ara!

Metabolik Cerrahi Ameliyatı Sonrası

Bilgi Al
Metabolik Cerrahi Ameliyatı Sonrası

Metabolik cerrahi bazen obezite cerrahi ile karışıtırılabilmektedir. Ayrıca şeker ameliyatı diye bir kavram da hastaraların kafasını daha da karıştırmaktadır.

Aslında bütün bu kavramlarda yapılan ameliyatlar aynıdır. Yani şeker için, metabolik hastalıklar için ve obezite için yapılan ameliyatlar aynı ameliyatlardır sadece amaç farklıdır. Aynı ameliyat metabolik hastalıklar için yapılıyorsa metabolik cerrahi, obezite için yapılıyorsa obezite cerrahisi denilmektedir. Aslında şeker ameliyatı denilen ameliyatta metabolik cerrahidir.

Hastalar için bu ameliyatlardan sonrası bazen ameliyattan daha önemlidir. Bu süreç nasıl geçecek, diyet var mı, işe ne zaman dönebilirim gibi birçok soru hastalar tarafından merak edilmektedir. Ameliyat sonrası dönem ameliyattan ameliyata değişmekle beraber bir çok yönden de birbirine benzerlik göstermektedir.

Bu ameliyatlar kapalı yani laparoskopik yapılan ameliyatlar olduğundan ameliyat sonrası ciddi bir hareket kısıtlaması olmaz. Sadece ameliyat sonrası 1 ay çok ağır kaldırma (10 kg üzeri) yasaklanır. Bunun dışında hasta normal hareketlerini yapabilir, yürüyebilir, koşabilir. Hastanede ameliyat sonrası genelde 2-3 gün kalınır. Biz kliniğimizde laparoskopi içi karın duvarına delik açarken kasları kesmeden aralıyoruz, bu nedenle ameliyat yerlerinde hiç fıtık görmüyoruz.

Metabolik cerrahiden sonra eğer ameliyat tüp mide ise yaklaşık 1 aylık diyet vardır. Bunun 2 haftası sulu diyet, sonraki 2 hafta ise yumuşak diyettir. Gastrik bypassda ise 1 hafta içinde veya daha kısa sürede katı yiyeceğe geçilebilmektedir. Bu ameliyatlardan sonra çoğu hasta ilk 1 ayda veya daha kısa sürede metabolik hastalıklarından (diyabet, hipertansiyon, kolesterol yüksekliği) kurtulmaktadır. Kliniğimizde çoğu hastaya ameliyat sonrası kullandığı ilaçlar devam edilmemekte veya kısa sürede kesilmektedir.

Hasta çoğunlukla 1 hafta sonrası normal işlerine dönebilmektedir. Ağır sporları 1 ay sonra yapabilmektedir. Ameliyata göre değişmekle beraber vitamin ve demir takviyesi 6 ay devam edilmektedir. Bazı ameliyatlarda hayat boyu vitamin almak gerekebilmektedir.

Bize Ulaşın

Prof. Dr. Hasan Altun Sorularınızı Yanıtlıyor.