Whatsapp Whatsapp
Telefon Hemen Ara!

Şeker Hastalığı Ameliyatı (Diyabet Cerrahisi)

Şeker Hastalığı Ameliyatı (Diyabet Cerrahisi)

Şeker Ameliyatı (Diyabet Cerrahisi): Şeker Hastalığı Hakkında Gerçekler

Dünyada diyabete (şeker hastalığı) bağlı her 10 saniyede bir insan ölmektedir. Dünyada en önemli 10 ölüm nedeni arasındadır. Dünyada şeker hastalığına bağlı sağlık giderleri çok yüksektir. Şeker hastalarının %90’ı tip 2 diyabettir ve bunların nerdeyse hepsi obeziteye bağlıdır. Tip 2 diyabetin yaygınlığı toplumda %8-9 iken obez hastaların yaklaşık %25’inde şeker hastalığı vardır. Şeker Hastalığı Ameliyatı Fiyatları 2022 bilgi için hemen bizimle iletişime geçin.

Şeker Hastalığı

Şeker hastalığının iki tipi vardır: Tip 1 ve Tip 2. Tip 1 diyabet çocuklukta başlayan ve insüline bağımlı diyabettir. Tip 2 diyabet ise erişkinlikte başlayan, insüline bağımlı olmayan ve şeker hastalarının %90’ını oluşturan tiptir. Bu hastalığın tedavisinde egzersiz, ilaç tedavisi ve kilo verme ve diyet önerilmektedir. Çoğu hastada şeker hastalığı ilerlemekte ve daha çok ilaca ihtiyaç duyulmakta ve bazen insüline geçilmektedir. Bu yüzden şeker hastalığı ilerleyici ve kronik bir hastalık olarak kabul edilmektedir.

Şeker Ameliyatı

Şeker ameliyatları halk arasında bilinen ismiyle şeker hastalığını tedavi etmek için kullanılmaktadır. Aslında bu ameliyatların hepsi metabolik ameliyatlar olarak bilinmektedir. Metabolik ameliyatlar aynı zamanda obezite ameliyatlarıdır. Ama amaç değişiktir. Obezite amacıyla yapılırsa obezite ameliyatı, fakat metabolik hastalıklar için yapılırsa metabolik ameliyatlar olarak anılmaktadır.

Şeker ameliyatı dendiğinde obezite ameliyatlarından farklı ameliyatlar düşünülmemelidir. Kullanılan ameliyatlar tamamen aynıdır. Hastanın şekeri için ameliyat olduğunda obezite ameliyatı yerine metabolik ameliyat denmektedir.

Dünya Obezite Dernekleri şeker hastası olup kilosu düşük hastalara (vücut kitle indeksi 30’un altı) metabolik ameliyat önermemektedir. Yanı kilosu fazla olmayıp şeker hastalığı olan hastalarda bu ameliyatlar önerilmemektedir. Çünkü bununla ilgili yeterli çalışma yoktur ve uzun dönem sonuçları bilinmemektedir.

a) Gastrik bypass
b) Mide bandı
c) Sleeve gastrektomi (tüp mide)
d) Duodenal switch

Şeker ameliyatı veya metabolik ameliyat olarak dünyada standart olarak kabul edilmiş 4 ameliyat kullanılmaktadır. Bu ameliyatlar dünyada uzun süredir uygulanan ve uzun dönem sonuçları belli olan ve başarısı kanıtlanmış ameliyatlardır.

a) Gastrik bypass: En eski ameliyatlardandır. Eskiden sık kullanılmaktaydı, fakat kullanımı giderek azalmaktadır. Teknik kısmını gastrik bypass sayfamızdan inceleyebilirsiniz. Şeker hastalığında etkilidir ve şeker hastalığı için en çok kullanılan ameliyatlardandır. Hem kilo verme hem de ghrelin hormonunda düşme ve GLP-1 hormonunda artmaya bağlı şekerde düzelme sağlar.

b) Mide bandı: Mide bandına mide üst kısmına darlığı ayarlanabilen silikon bir band konulmaktadır. Günümüzde kullanımı çok azalmıştır. Amaç yemeyi kısıtlamaktır. Diğer ameliyatların yaptığı hormonal değişimi yapmaz. Hasta zamanla kilo kaybına bağlı şeker hastalığında düzelme sağlar.

c) Sleeve gastrektomi (tüp mide-mide küçültme): Dünyada en çok yapılan obezite ve metabolik ameliyattır. Teknik kısmını tüp mide sayfamızdan inceleyebilirsiniz. Şekeri tedavi etmede bazı yayınlara göre gastrik bypass kadar etkilidir. Gastrik bypass daki gibi ghrelin hormonu GLP-1 hormon değişimleri olmaktadır.

d) Duodenal Switch: Dünyada kullanımı %1’in altındadır. Çok kuvvetli bir ameliyattır. Ama yan etkileri fazla olduğu için çok gerekli olmadıkça kullanılmaz. Ciddi emilim bozukluğu yapar.

Şeker Hastalığı Ameliyatı Fiyatları 2022

Bu ameliyatlar dışında bu ameliyatların değişik varyasyonları da kullanılmaktadır. Özellikle son zamanlarda transit bipartisyon, mini gastrik bypass gibi ameliyatlar da gerçekleştirilmektedir. Fakat bu ameliyatların uzun dönem sonuçları belli değildir. Zaten yukarıda anlatılan standart ameliyatlardan üçü çok güçlüdür ve sonuçları başarılıdır.

Şeker Hastalığı Ameliyatı Fiyatları 2022 hakkında bilinmeyenler için uzman danışmanlarımızdan birebir ücretsiz hemen randevu alın.

Tedavi Özeti
Operasyon Süresi 120 Dk
Anestezi Genel
Hastanede Yatış 2-3 Gün
İyileşme Süresi 1 Ay
İşe Dönme Süresi 7 Gün

Bize Ulaşın

Prof. Dr. Hasan Altun Sorularınızı Yanıtlıyor.

Diğer Yazılar